De dermatoloog legt uit: 4 behandelingen voor rosacea

De dermatoloog legt uit: 4 behandelingen voor rosacea

Als je ons al een tijdje volgt, weet je dat we al zolang Rosalique bestaat mensen bewust maken van en voorlichten over rosacea. Dat komt omdat, hoewel mensen met elk huidtype Rosalique kunnen gebruiken, onze zachte formule en unieke combinatie van eigenschappen betekent dat een groot deel van onze klanten worstelt met deze huidaandoening. Hoewel er steeds meer onderzoek wordt gedaan, kan een goede diagnose en behandeling van rosacea nog steeds erg moeilijk zijn. We horen regelmatig van klanten die een reeks opties hebben geprobeerd zonder resultaat, wat ongelooflijk frustrerend kan zijn. Om je een goed idee te geven van je opties, hebben we Dr Sebastian Pfeifer, medeoprichter van de online dermatologie app DERMAFY, gevraagd om ons wat inzicht te geven in de meest voorkomende manieren om rosacea te behandelen.

"Rosacea verloopt in verschillende stadia. Aanvankelijk verschijnen er verhoogde vaatjes (telangieectasieën) op de gezichtshuid, wat leidt tot roodheid. Naarmate de aandoening vordert, kan verdere ontsteking leiden tot kleine knobbeltjes (papels) en puspuistjes (pustels). In dit stadium lijkt de aandoening enigszins op acne. Als rosacea niet adequaat wordt behandeld, kan het leiden tot verharding van de huidporiën (talgklierhyperplasie) en in het ergste geval tot een zogenaamde bolle neus (rhinophyma). De symptomen kunnen zeer onaangenaam zijn voor de getroffenen en hun zelfvertrouwen aantasten.

Dankzij uitgebreid onderzoek naar deze veel voorkomende huidaandoening zijn er nu veel verschillende behandelingsmogelijkheden die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en een blijvend beter huidbeeld te krijgen. Hieronder delen we de meest voorkomende behandelmethoden:

Medicatie:
Bij het gebruik van medicijnen maken we onderscheid tussen topische therapie (crèmes of gels) en orale therapie (tabletten). Je arts, dermatoloog of andere medisch deskundige zal de therapie kiezen aan de hand van het stadium van rosacea. Bij mildere vormen van rosacea, waarbij roodheid het belangrijkste symptoom is, is het gebruik van medicijnen als behandeling moeilijk. In dit geval worden soms crèmes met bromidine gebruikt om de haarvaten te laten vernauwen en de roodheid te laten verdwijnen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van crème met ivermectine, een antiparasitair geneesmiddel dat werkt tegen de demodexmijten op de huid. Dermodexmijten maken deel uit van de natuurlijke huidflora en komen bij alle mensen voor, maar ze lijken in veel grotere aantallen aanwezig te zijn bij mensen met rosacea, waardoor sommigen geloven dat er een verband is tussen de twee. Voor ernstig ontstoken rosacea met papels en pustels zijn antibiotica-bevattende crèmes en lichte fruitzuurpeelingen, die bijvoorbeeld ook voor acne kunnen worden gebruikt, nuttig.

Als crèmes niet het gewenste effect hebben, kan het de moeite waard zijn tabletten te proberen - meestal antibiotica uit de tetracycline-familie. Deze worden bij voorkeur in lage doses toegediend over een periode van ongeveer zes weken, zodat ze geen antibacterieel maar vooral een ontstekingsremmend effect hebben. Bij alle behandelingen met medicijnen is het belangrijk dat de crèmes of tabletten door een arts worden voorgeschreven, omdat ze soms ernstige bijwerkingen kunnen hebben en daarom niet voor elke patiënt geschikt zijn.

Lasertherapie: Bij rosacea, waarbij de roodheid en de fijne vaatjes (telangieectasieën) de grootste zorg zijn, kan een laserbehandeling zeer nuttig zijn. Hiervoor wordt een speciale vaatlaser gebruikt, die de haarvaatjes doet krimpen. Lasertherapie zorgt voor een zichtbare verbetering en zal ook de ontstekingsmarkers in de huid verminderen, wat na verloop van tijd leidt tot minder papels en pustels.

Huidverzorging: Een goede huidverzorging is een belangrijk onderdeel in de behandeling van rosacea. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: allereerst is bescherming tegen de zon van belang. Ook een goede reiniging van het gezicht is belangrijk, met alleen milde producten die de huid niet irriteren. Agressieve peelings en reinigingsmiddelen moeten volledig worden vermeden. Kies in plaats daarvan voor zachte producten die al tijdens het reinigingsproces kalmeren en hydrateren. Bekijk meer rosacea huidverzorgingstips in deze blog.

Camoufleren: Natuurlijk is camoufleren (het gebruik van make-up) altijd een optie om de zichtbare symptomen van rosacea te verminderen. Men moet er echter voor waken producten te gebruiken die de gevoelige, naar rosacea neigende huid kunnen irriteren of de poriën kunnen verstoppen. De meest geschikte make-up producten zijn die welke speciaal zijn aangepast aan rosacea."

Hopelijk geeft dit artikel je een idee van de mogelijkheden die je hebt als je de officiële behandelingsroute voor je rosacea-gevoelige huid gaat volgen. Wees lief voor jezelf en onthoud dat de vooruitgang niet altijd lineair is, dat er wat vallen en opstaan bij komt kijken, want rosacea is geen one-size-fits-all. Zoals Dr. Pfeifer het zegt: "Het is belangrijk om een individuele therapie op maat van de patiënt te vinden. Met geduld en de juiste behandeling is het mogelijk om de symptomen te verminderen en een beter huidbeeld te bereiken - zodat je weer helemaal lekker in je vel zit."

Als je nog niet de gewenste effecten van je behandeling ziet, als je geen behandeling kunt krijgen of als je reden hebt om geen behandeling te zoeken, weet dan dat onze 3 in 1 Anti-Redness Miracle Formula SPF50 een briljante optie is om je prettiger te voelen in je eigen huid. De groene microcapsules van Rosalique camoufleren niet alleen effectief roodheid, het bevat ook 5 actieve ontstekingsremmende ingrediënten en een SPF50 voor optimale dagelijkse bescherming. Tot slot raden we ook aan om te kijken naar voeding, stressvermindering en andere levensstijlfactoren om rosacea op natuurlijke wijze te beheersen - je kunt daar meer over lezen in onze blog.

Lees meer

Onze 5e verjaardag - een half decennium aan hoogtepunten!

Onze 5e verjaardag - een half decennium aan hoogtepunten!

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Mannen en rosacea: Zelfvertrouwen vinden met Rosalique

Mannen en rosacea: Zelfvertrouwen vinden met Rosalique