De ins en outs van acne rosacea

De ins en outs van acne rosacea

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is acne een van de meest voorkomende huidaandoeningen. 79% tot 95% van de adolescenten heeft er ooit last van. Een huidaandoening waar niet genoeg over gesproken wordt, is acne rosacea. Hoewel er talloze opties zijn om acne te behandelen, hebben mensen met acne rosacea vaak moeite om behandelingen te vinden die geschikt zijn voor hun gevoelige huid. Voordat we ingaan op de mogelijkheden om acne rosacea te bestrijden, is het belangrijk om te definiëren wat acne rosacea is en hoe het verschilt van acne zelf.

Wat is acne rosacea?

Over het algemeen is rosacea een langdurige huidaandoening die roodheid veroorzaakt in het gezicht, met name op de wangen, neus, kin en het voorhoofd.

Acne rosacea, ook bekend als papulopustulaire rosacea, is een subtype van rosacea en de op één na meest voorkomende vorm. Naast roodheid en warmteverschijnselen wordt acne rosacea geassocieerd met oneffenheden en puistjes op je huid, waarbij de puistjes pus kunnen bevatten en de huid warm kan aanvoelen.

Onderscheid tussen acne en acne rosacea

Acne ontstaat wanneer haarzakjes (poriën) verstopt raken met dode huidcellen en vuil, waardoor puistjes op de huid ontstaan. Acne komt het meest voor tijdens de puberteit en kan variëren in ernst. Een belangrijk onderscheidend kenmerk is de aanwezigheid van open of gesloten comedonen (mee-eters of whiteheads) die specifiek zijn voor acne en overal op het gezicht kunnen verschijnen. De meest voorkomende oorzaken van acne zijn bacteriële groei, genetica en hormonale schommelingen.

Acne rosacea daarentegen wordt gekenmerkt door intens blozen van de huid (erytheem), dat gepaard gaat met ontstoken bultjes zoals puistjes en pustels. Deze bultjes zijn rood en gezwollen in vergelijking met gewone acnebultjes, dat zijn gezwollen comedonen die zijn veranderd in met pus gevulde cysten. Acne rosacea ontwikkelt zich meestal in het midden van het gezicht, zoals op de wangen en kin. De diagnose wordt meestal gesteld bij vrouwen boven de 30 jaar en kan variëren in ernst.

Acne rosacea triggers

In tegenstelling tot acne, die vaak intern wordt uitgelokt, zoals tijdens de menstruatiecyclus of door medicatieveranderingen, wordt acne rosacea extern uitgelokt. Als je merkt dat de symptomen verergeren na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen of dranken, zoals alcohol, zuivelproducten en gekruid voedsel, of na temperatuurveranderingen, zoals warme baden en blootstelling aan zonlicht, heb je mogelijk te maken met acne rosacea.

Hoe symptomen van acne rosacea verminderen

Hoewel er medicijnen beschikbaar zijn om rosacea- en acne-symptomen aan te pakken, willen we het licht laten schijnen op veranderingen in levensstijl en thuisremedies die kunnen helpen om de symptomen van acne rosacea te verminderen.

  1. Identificeer en vermijd triggers. Als je eenmaal hebt ontdekt welke activiteiten of consumpties je flare-ups uitlokken, moet je proberen deze uit je dagelijkse leven te bannen.
  2. Bescherm je gezicht. Draag een zonnebril en een hoed als je overdag naar buiten gaat, vooral in de zomer. Draag bij koud en winderig weer een sjaal. Het hele jaar door moet je een breedspectrum SPF30 of meer dragen, omdat deze zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert. Rosalique bevat een breedspectrum SPF50 met een 5*-classificatie, voor een optimale bescherming tegen de zon die is afgestemd op jouw huid.
  3. Geef de voorkeur aan rosacea-vriendelijke (niet acne-vriendelijke) huidverzorgingsproducten. Veel producten voor de acnegevoelige huid kunnen ingrediënten zoals alcohol bevatten die de gevoelige huid kunnen irriteren en flare-ups kunnen veroorzaken. Probeer in plaats daarvan roodheid van de huid te verminderen met producten die zachte, maar actieve ingrediënten bevatten.
  4. Reinig twee keer per dag. Sommige mensen met rosacea hebben de neiging om het reinigen van hun gezicht te vermijden vanwege hun geïrriteerde en gevoelige huid. Je moet dagelijks reinigen om overtollig vuil en olie te verwijderen. Gebruik een milde reiniger (geen zeep) en breng het aan met je vingertoppen en lauw water. Zorg ervoor dat je je gezicht zachtjes dept (niet wrijft!) met een schone, katoenen handdoek om het product te verwijderen.
  5. Behandel je huid voorzichtig. Het is belangrijk om je gezicht niet aan te raken, vooral niet met ongewassen handen. Als het gaat om huidverzorging of make-up, ga dan voor niet-comedogene producten die je poriën niet verstoppen. Rosalique bevat 5 actieve ingrediënten die roodheid verminderen en ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Dankzij deze eigenschappen hebben onze klanten een aanzienlijke vermindering van hun acne rosacea symptomen gemeld. Rosalique biedt ook onmiddellijke dekking door de unieke micro-ingekapselde technologie, zonder je poriën te verstoppen, zodat je je favoriete make-uplook kunt creëren terwijl je ook je huid behandelt.
  6. Overweeg medicatie. Hoewel Rosalique parfumvrij, ontstekingsremmend en niet-comedogeen is en beschermt tegen UV-stralen, kan het nog steeds moeilijk zijn om het aan te brengen op een huid met veel textuur. Als je last hebt van ernstige gevallen van acne rosacea, raden we je aan je huisarts te raadplegen voor het gebruik van sterkere rosaceabehandelingen om puisten te verhelpen.

Ontdek hier meer over Rosalique 3 in 1 Anti-redness Miracle Formula SPF50.

Lees meer

Mannen en rosacea: Zelfvertrouwen vinden met Rosalique

Mannen en rosacea: Zelfvertrouwen vinden met Rosalique

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Essentiële reisproducten voor de rosacea-gevoelige huid

Essentiële reisproducten voor de rosacea-gevoelige huid