Rosacea 101

Rosacea 101

April is Rosacea Awareness Maand!

Deze maand verhogen we het bewustzijn en het begrip van wat rosacea is en hoe het te behandelen. Het begrip van rosacea is de laatste jaren sterk toegenomen, maar we weten dat het verkrijgen van een diagnose en het vinden van de juiste behandeling nog steeds een strijd kan zijn!

De belangrijkste feiten:

Wat is rosacea?

Rosacea wordt medisch gezien beschouwd als een ziekte - beter gezegd, een chronische aandoening van de gezichtshuid - met een grote verscheidenheid aan tekenen en symptomen die elk jaar miljoenen mensen wereldwijd treffen.

Wie krijgt rosacea?

1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van rosacea! Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor; het komt vaker voor bij vrouwen, maar de symptomen zijn vaak ernstiger bij mannen. Mensen met een lichte tot gemiddelde huidskleur hebben er meestal last van.

Wanneer begint het?

Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, is de kans groter dat het na het 30e levensjaar begint, en het kan met de leeftijd hardnekkiger worden. Veel vrouwen hebben ontdekt dat de menopauze een grote trigger is.

Wat veroorzaakt rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is nog onbekend, hoewel er verschillende theorieën zijn. Recent onderzoek wijst op een ontstekingsreactie in de huid, die leidt tot verwijde, verzwakte haarvaten, met verschillende symptomen tot gevolg.

Wat zijn de symptomen?

Rosacea kan zich bij verschillende mensen verschillend voordoen, maar er zijn enkele gemeenschappelijke symptomen:

  • Roodheid op de wangen, neus, kin of voorhoofd
  • Kleine zichtbare bloedvaatjes in het gezicht
  • Bultjes of puistjes in het gezicht
  • Waterige of geïrriteerde ogen
Als je denkt dat je aan rosacea lijdt, kan een goede dermatoloog je op weg helpen om jouw symptomen onder controle te krijgen. Hoewel er momenteel geen behandeling bestaat, zijn er zeker dingen die je kunt doen om de roodheid, het ongemak en de huidirritatie die ermee gepaard gaan, te verminderen.

De beste tips om een rosacea-gevoelige huid rustig te houden:
  • Vermijd veelvoorkomende huidirriterende stoffen in huidverzorgingsproducten of, zorg er in ieder geval voor dat je producten gebruikt die speciaal bedoeld zijn voor de gevoelige huid. Een gevoelige huid en couperose gaan vaak hand in hand, dus vermijd alles wat agressieve chemicaliën bevat en probeer waar mogelijk natuurlijke middelen te gebruiken.
  • Hydrateren! Een soepele en elastische huid is essentieel om rosacea-opflakkeringen tegen te gaan. Zorg ervoor dat je je meerdere keren per dag insmeert op de gevoelige plekken. Bonuspunten als je vochtinbrengende crème ontstekingsremmende ingrediënten bevat zoals Rosalique.
  • Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan antioxiderende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals olijfolie, groene bladgroenten, gezonde vetten, zoals die in vette vis, en veel fruit, zoals aardbeien en sinaasappels.
  • Beheer blootstelling aan de zon. Zorg ervoor dat je de hele dag ten minste SPF30 zonnecrème draagt, zodat je huid niet wordt aangetast door de UV-stralen. Rosalique bevat SPF50 en biedt je dus voldoende bescherming! Lees hier meer over onze SP50.
  • Beperk voedingsmiddelen die je huid verergeren. Veel voorkomende triggers voor rosacea-patiënten zijn alcohol, warme dranken, gekruid eten, tomaten, chocolade en zuivel. Probeer uit te zoeken welke triggers op jouw huid van toepassing zijn!
  • De belangrijkste: Voel je niet in verlegenheid gebracht! Makkelijker gezegd dan gedaan, we weten het, maar het is essentieel om te onthouden dat onze huidgebreken veel duidelijker zijn voor onszelf dan voor iemand anders. Alleen al in Nederland worstelen zoveel mensen met dezelfde huidaandoening, en als je een kleine boost nodig hebt, Rosalique 3 in 1 Anti-Redness Miracle Formula SPF50.
Hopelijk heeft dit artikel je enig inzicht gegeven in wat couperose is en hoe het mensen treft. Het is ongelooflijk belangrijk om te onthouden dat je mooi bent in je huid, hoe die er vandaag ook uitziet. Als je vragen of zorgen hebt over je rosacea en Rosalique, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vriendelijke team.

Lees meer

Essentiële huidverzorgingstips voor je volgende wintersportvakantie

Essentiële huidverzorgingstips voor je volgende wintersportvakantie

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Rosacea Awareness Month- Rosacea succesverhalen

Rosacea Awareness Month- Rosacea succesverhalen