Rosacea Awareness Month

Rosacea Awareness Month

April is door de NRS (Nationial Rosacea Society) in Amerika uitgeroepen tot Rosacea Awareness Month – een maand waarin we meer bewustzijn rondom deze aandoening creëren, inclusief de oorzaken, gevolgen van en mogelijke behandelingen voor rosacea. Hoewel we inmiddels al veel meer over deze aandoening weten, blijkt het nog altijd erg moeilijk om een rosacea-diagnose te krijgen en kan ook het vinden van een geschikte behandeling ontzettend lastig zijn.

Laten we beginnen met wat feitjes: wat is rosacea? Rosacea is medisch geclassificeerd als ziekte, beter gezegd een chronische aandoening van de huid in het gelaat, met een breed scala aan symptomen als gevolg. Miljoenen mensen wereldwijd hebben last van rosacea, en hoewel het meestal ontstaat bij personen van boven de 30, komt het zowel bij mannen als vrouwen van alle leeftijden voor.

De precieze oorzaak van rosacea is nog onbekend, maar er zijn verschillende theorieën. Recent onderzoek suggereert dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt in de huid, die resulteert in verwijde, verzwakte haarvaatjes. Hierdoor kleurt de huid veel sneller en feller rood. Rosacea komt doorgaans voor op de wangen en neus, maar kan ook op de kin en het voorhoofd zichtbaar zijn. De rode kleur van de huid kan tijdelijk zijn, maar wordt doorgaans naarmate men ouder wordt feller en hardnekkiger. Individuele bloedvaatjes kunnen ook zichtbaar worden, en ik sommige gevallen brengt rosacea ook bultjes en pukkeltjes met zich mee. In extreme gevallen kan de neus opzwellen en in ongeveer de helft van alle gevallen is het ook zichtbaar aan de ogen – deze kunnen bloeddoorlopen zijn en tranen. Al met al een vervelende situatie, en bovendien ook nog een die schaamte en onzekerheid met zich mee kan brengen.

Rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar mannen hebben doorgaans ernstigere symptomen. Het effect van rosacea kan ook erger (of in ieder geval meer zichtbaar) zijn bij mensen met een lichtere huidtint. Geschat wordt dat één op de tien mensen last heeft of last krijgt van rosacea, dus voel je vooral niet ongemakkelijk – er zijn letterlijk miljoenen mensen zoals jij!

Als je denk dat je misschien rosacea hebt, kan het vinden van een goede dermatoloog erg nuttig zijn om de aandoening snel onder controle te krijgen. Hoewel rosacea momenteel niet te genezen is, zijn er absoluut wel dingen die je kan doen om de roodheid en irritatie die rosacea met zich meebrengt te verminderen. Dit zijn onze Top 3 DOs en DON’Ts voor mensen die last hebben van rosacea:

DOs

1. Vermijd ingrediënten in huidverzorgingsproducten die erom bekend staan dat ze de huid kunnen irriteren, of gebruik op zijn minst producten speciaal voor de gevoelige huid. Ga voor producten met een zo hoog mogelijk gehalte aan natuurlijke ingrediënten en vermijd agressieve chemische stoffen.

2. Moisturise! Zorg ervoor dat je huid gehydrateerd en verzorgd is om huidirritatie voor te blijven. Gebruik moisturiser meerdere keren per dag indien nodig. En het is een bonus als je moisturiser ontstekingsremmende ingrediënten bevat zoals Rosalique!

3. Zorg dat je voldoende antioxidanten en voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, groene bladgroenten, kurkuma, gezonde vetten zoals die in vette vis en fruit zoals aardbeien, tomaten en sinaasappels.

DON'Ts

1. Ga niet zonnebaden! Dat lijkt misschien niet zo’n uitdaging in Nederland, maar ook in koudere klimaten is het belangrijk om blootstelling aan de zon te beperken. Gebruik minstens SPF30 om voldoende UV-straling te blokkeren. Rosalique bevat SPF50, dus meer dan voldoende bescherming.

2. Probeer te identificeren of je eetpatroon invloed heeft op je huid. Vooral alcohol, pittig eten en bewerkt eten met veel suiker kunnen rosacea verergeren. Het is soms lastig, maar probeer het voedsel waarop je reageert zo veel mogelijk te vermijden.

3. De meest belangrijke tip: schaam je niet voor je huid! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat de dingen waar we onzeker over zijn aan ons uiterlijk, anderen veel minder opvallen dan onszelf. De buitenwereld vindt de kleur op je wangen misschien juist mooi en charmant, maar als je voor jezelf op zoek bent naar een beetje extra dekking en zelfvertrouwen, is er natuurlijk altijd Rosalique.

Hopelijk ben je middels deze blog wat meer te weten gekomen over rosacea, wat het is en wat voor effect het heeft op de mensen die er last van hebben. Als je nog verdere vragen hebt, stuur ons vooral een berichtje, en onthoud: je huid, hoe die er vandaag ook maar uit ziet, bepaalt niet wie je bent!

Lees meer

Wintertips voor de (rosacea-)gevoelige huid

Wintertips voor de (rosacea-)gevoelige huid

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Hoe kan je onze proefmonsters het beste gebruiken?

Hoe kan je onze proefmonsters het beste gebruiken?