SPF- Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème voor de rosacea-gevoelige huid

SPF- Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème voor de rosacea-gevoelige huid

Er is niets dat je zo effectief aan je huidverzorgingsroutine kunt toevoegen als een SPF. Als je last hebt van rosacea, roodheid of een gevoelige huid, is het extra belangrijk dat je de effecten van de zon begrijpt en weet hoe je ze kunt verhelpen - het kan het verschil maken bij het voorkomen van opflakkeringen en roodheid. Met dat in gedachten willen we dieper ingaan op wat er gebeurt als je huid wordt blootgesteld aan UV-stralen en je enkele tips geven om ervoor te zorgen dat je beschermd bent onder de zon.

De effecten van blootstelling aan de zon

Hoewel matige blootstelling aan de zon goed is voor het behoud van het vitamine D-niveau en het verbeteren van je stemming, kan het op korte en lange termijn schadelijke effecten hebben op je lichaam en huid.

Één van de eerste merkbare effecten van UV-licht is zonnebrand, die kan variëren van een eerstegraads verbranding op de buitenste laag van je huid (epidermis) tot een meer extreme tweedegraads verbranding die de binnenste lagen (dermis) binnendringt. Veel voorkomende tekenen van zonnebrand zijn roodheid, een hete huid en vervellen. UV-stralen kunnen er ook voor zorgen dat dode huidcellen zich ophopen op het huidoppervlak, waardoor de huid er dof en droog uitziet.

Een ander veel voorkomend gevolg van blootstelling aan de zon is hyperpigmentatie. Om zich tegen de zon te beschermen, maakt de huid ook melanine aan - hierdoor krijg je een bruine kleur. Soms klontert deze melanine echter samen, waardoor hyperpigmentatie of zonnevlekken ontstaan en de huid er ongelijkmatig uitziet.

Op langere termijn kan langdurige blootstelling aan de zon ernstige gevolgen hebben voor de huid. Na verloop van tijd tasten de UV-stralen van de zon de elastinevezels in de huid aan. Wanneer deze vezels verslechteren, begint je huid te rimpelen en verliest ze haar elasticiteit, terwijl ze ook vatbaarder wordt voor blauwe plekken en scheuren. In extreme en ongelukkige gevallen kan blootstelling aan de zon ook leiden tot huidkanker. Dit gebeurt wanneer UV-licht het genetisch materiaal (DNA) in de huidcellen beschadigt, waardoor ze ongecontroleerd groeien en extra cellen vormen die bekend staan als tumoren of laesies. Hoewel de schade van langdurige blootstelling aan de zon in eerste instantie niet merkbaar is, kan deze later in het leven duidelijk worden, vooral als er geen goede SPF-bescherming wordt gebruikt.

UV stralen en rosacea

Mensen met rosacea, kapotte haarvaatjes en aanverwante bloedvataandoeningen wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn met blootstelling aan de zon omdat de zon één van de meest voorkomende triggers van deze aandoeningen is. UV-licht dat de huid binnendringt, kan verwijding (verbreding) van de bloedvaten in het gezicht veroorzaken, wat een branderig gevoel en een roze of rode huid kan veroorzaken. Het kan ook de wanden van deze kleine vaatjes (capillairen) zwakker maken, waardoor meer zichtbare en gebroken aderen ontstaan. Ten slotte kunnen UV-stralen leiden tot ontstekingen in de huid, met algemene roodheid of irritatie tot gevolg.

Het is onmogelijk te zeggen hoeveel blootstelling aan de zon aanvaardbaar is omdat dit enorm verschilt per persoon en van veel verschillende factoren afhangt. In sommige gevallen zijn een paar minuten zon helaas al genoeg om een flare-up te veroorzaken die uren of langer kan duren. Dat is precies de reden waarom een SPF van 30 of hoger noodzakelijk is voor een huid met rosacea - zelfs op bewolkte dagen!

Rosalique is ontworpen voor de gevoelige, naar roodheid neigende huid. Het biedt niet alleen optimale bescherming door de 5* Breed Spectrum SPF50, het geeft je ook een mooie, natuurlijke dekking en kalmeert je huid met 5 actieve ontstekingsremmende ingrediënten.

De verschillende soorten SPF

Wist je dat er twee soorten SPF-producten zijn? Hoewel ze allebei even goed beschermen, is het belangrijk te weten welk SPF-type het beste is voor jouw huid.

Minerale zonnebrandcrème
Dit type SPF gebruikt mineralen als actief ingrediënt - meestal titaniumdioxide of zinkoxide. Minerale zonnebrandcrème wordt ook wel fysieke zonnebrandcrème genoemd aangezien deze als een schild op de huid ligt en een laagje vormt dat de schadelijke zonnestralen weerkaatst. Het wordt beschouwd als de meest zachte optie voor de gevoelige huid vanwege de natuurlijke ingrediënten. Minerale zonnebrandcrème kan echter moeilijk gelijkmatig aan te brengen zijn en kan bij hoge factoren een merkbare witte waas (en ja, dat cakeachtige gevoel) achterlaten, wat de gebruikservaring minder aangenaam kan maken.

Synthetisch zonnebrandcrème
Synthetische zonnebrandcrème is bedoeld om stralen te absorberen en kan bestaan uit wel 30 verschillende ingrediënten. Het is dunner van textuur dan minerale zonnebrandcrème, brengt soepel aan zonder een witte waas achter te laten en kan aanvoelen alsof het meer in de huid trekt dan een minerale SPF. Sommige chemische SPF-ingrediënten kunnen echter een gevoelige huid veroorzaken en worden daarom afgeraden.

Omdat we weten hoe belangrijk een SPF met een hoge factor is om te gebruiken als je last hebt van roodheid of rosacea, hebben we in Rosalique gekozen voor het beste van twee werelden. Onze SPF bestaat grotendeels uit titaniumdioxide met een synthetische modificator waardoor we een factor 50 kunnen bereiken met behoud van een formule die witte waas vrij en gemakkelijk aan te brengen is maar toch zacht voor de gevoelige huid.

Hoe gebruik je SPF?

Voor een optimale bescherming moet je je SPF elke dag 's ochtends aanbrengen. Als je een synthetisch zonnefilter gebruikt, moet je ongeveer 20 minuten wachten tot het is ingetrokken en begint te werken, terwijl je met een minerale zonnefilter niet hoeft te wachten omdat deze onmiddellijk bescherming biedt. Idealiter moet je je zonnebrandcrème om de paar uur opnieuw aanbrengen - maar we weten dat dit niet altijd praktisch is, vooral als je make-up draagt. Als je Rosalique als zonnebrandcrème gebruikt en veel buiten in fel zonlicht bent, raden we je aan je Rosalique de hele dag bij te werken - of je kunt er een SPF-spray, -stick of -poeder overheen aanbrengen.

Met de juiste zonnebrandcrème en huidverzorgingsroutine kunt je je rosacea symptomen onder controle houden en je huid gezond en stralend houden. Rosalique 3 in 1 Anti-Redness Miracle Formula SPF50 is een vaste waarde geworden voor velen die lijden aan rosacea en een gevoelige huid, maar ook voor liefhebbers van huidverzorging en zelfs voor MUA's die de huid van hun modellen willen beschermen.

Voor een gladde, gelijkmatige dekking en een uitstekende bescherming tegen UVA- en UVB-stralen, probeer Rosalique hier!

Lees meer

Laat voeding jouw rosacea-remedie zijn

Laat voeding jouw rosacea-remedie zijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Onze 5e verjaardag - een half decennium aan hoogtepunten!

Onze 5e verjaardag - een half decennium aan hoogtepunten!