Tips voor huidverzorging bij kanker met Look Good Feel Better

Tips voor huidverzorging bij kanker met Look Good Feel Better

Oktober is Breast Cancer Awareness Month en dat is, zoals je misschien weet, een zaak die ons aan het hart gaat. In het Verenigd Koninkrijk, waar ons hoofdkantoor is gevestigd, werken we al 2 jaar officieel samen met Look Good Feel Better, een liefdadigheidsinstelling die het fysieke en emotionele welzijn van mensen met kanker helpt bevorderen.

Omdat we weten dat kanker en de behandeling hiervan voor behoorlijk ernstige huidproblemen kunnen zorgen, hebben we Look Good Feel Better om wat tips gevraagd voor onze lezers die misschien met kanker(behandeling) te maken krijgen of hebben. Zij brachten ons in contact met de lieve Paula, een trotse supporter en vrijwilliger bij Look Good Feel Better. Ze is visagiste en doet al sinds haar 18e vrijwilligerswerk! In Paula's eigen woorden: "Ik hou ervan hoe transformerend, expressief en inclusief schoonheid is en uiteindelijk hoe een vleugje lippenstift iemands dag ten goede kan veranderen. Tijdens al die jaren vrijwilligerswerk heeft ze heel wat nuttige beautytips verzameld, die ze vandaag met ons wil delen!

Kankerbehandeling en uw lichaam
Wanneer je begint met een kankerbehandeling, van welke aard dan ook, zul je waarschijnlijk veranderingen ervaren in je huid, haar en nagels. Bij sommige mensen gaat dit snel, bij anderen niet - dit soort zinnen zul je vaak horen - omdat het allemaal afhangt van hoe jouw EIGEN lichaam reageert.

Veranderingen in de huid
Net als bij haaruitval kunnen veranderingen van onze huid een enorme impact hebben op iemands zelfvertrouwen, mentale positiviteit en algemeen welzijn, want simpel gezegd is het een van de dingen die jij en iedereen als eerste ziet!

Er zijn enkele veel voorkomende eerste veranderingen in de huid waar je op kunt letten:

  • Extra droogheid of schilfering van de huid, die een trekkerig of jeukend gevoel kan veroorzaken.
  • Intense roodheid of blosvorming van de huid die een warm of geïrriteerd gevoel veroorzaakt.
  • Extra gevoeligheid en irritatie van de huid, wellicht voor producten die voorheen geen probleem vormden.
  • Verhoogde lichtgevoeligheid (meer kans op zonnebrand).

Als je vragen of zorgen hebt over deze gevolgen tijdens de behandeling, neem dan contact op met je arts voor medisch advies.

Omgaan met huidveranderingen
First things first - ik adviseer altijd om naar JOUW eigen huid te luisteren. Ons lichaam is superslim en wat in het verleden voor je huid heeft gewerkt, is nu misschien niet meer geschikt. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar wat je huid je probeert te vertellen. Bijvoorbeeld - als je huid plotseling geïrriteerd en zeer droog en trekkerig aanvoelt na het gebruik van je normale serums en vochtinbrengende crèmes... dan is het tijd om dingen te veranderen! Dat betekent niet dat je meer producten moet gebruiken, integendeel! Het beste is om je routine terug te brengen tot de basis, om ongewenste irritatie te voorkomen en je huid zo gezond mogelijk te houden.

In een notendop betekent een gelukkige huid dat je beschermingslaag - de buitenste laag - optimaal functioneert en al het goede binnenhoudt en het slechte buiten. Als onze beschermlaag goed werkt, ziet onze huid er egaal, verzachtend en gehydrateerd uit. Als je huid rood, geïrriteerd of gevoelig is, is het vrij zeker dat je huidbarrière problemen heeft... Door de effecten van je behandeling heeft ze een beetje hulp nodig.

Als je te maken hebt met een kwetsbare huid tijdens je behandeling, is dit in wezen waar het om gaat - de beschermende functie! Je beschermende laag wordt onderhouden door hydraterende en voedende ingrediënten zoals vetzuren, cholesterol, lipiden en ceramiden.

Als algemene vuistregel bij het zoeken naar geschikte producten, kun je het beste de volgende punten vermijden:

  • alles wat sterk geparfumeerd is
  • gedenatureerde alcohol (alcohol denat) of ethanol
  • fysieke scrubs of gezichtsscrubs
  • zeer actieve ingrediënten zoals retinoïden, vitamine C en exfoliërende zuren.

Een eenvoudige dagelijkse routine
Reinigen: Het is altijd belangrijk om de huid 's ochtends en 's avonds te reinigen - vooral als je make-up draagt - omdat zich gedurende de dag/nacht een opeenhoping van de producten, vuil, zweet en natuurlijke oliën ophoopt.

Vermijd het gebruik van zeep en probeer een zachte, niet-schuimende gezichtsreiniger te gebruiken, bijvoorbeeld een reinigingsolie, -balsem of -crème, die veel meer rekening houdt met de beschermingslaag van de huid en je geen droog of beschadigd gevoel geeft. Gebruik ook geen heet water, maar lauw water.

Verwijder altijd eerst make-up en reinig daarna de huid eronder. Dit noemen we een dubbele reiniging! Als je huid te gevoelig is om met water te wassen, gebruik dan een wattenschijfje (katoen) met reinigingsmelk of koude crème.

Toner: Hydraterende toners doen precies wat ze zeggen - hydrateren! En ze maken de huid klaar voor hydratatie. Kies er een zonder parfum en alcohol!

Wist je dat een vochtige huid vochtinbrengende crème sneller en dieper opneemt dan wanneer je die op een droge huid aanbrengt? Waarom? Vanwege de heerlijke ingrediënten die humectanten worden genoemd, zoals glycerine en hyaluronzuur.

Hun taak is de huid te helpen water vast te houden - dus als de huid vochtig is, kunnen ze hun werk optimaal uitvoeren! Je zult merken dat dit een belangrijke factor is om je huid overdag langer gehydrateerd en tevreden te houden - probeer je vochtinbrengende crème aan te brengen op een vochtige huid, direct na je tonic.

Hydrateren: Dit is het belangrijkste onderdeel om gevoeligheid en roodheid onder controle te houden. Het vervangen van verloren oliën en water in de beschermlaag van de huid bevordert het comfort - je vochtinbrengende crème voelt aan als een tweede huid!

Als je huid extra droog is, zoek dan naar rijke crèmes die verzachtende en herstellende, huididentieke ingrediënten bevatten zoals sheaboter, squalaan, ureum, colloïdale havermout, aloë, ceramiden, cholesterol enz.

Om 's nachts het vocht echt vast te houden en al die geweldige ingrediënten hun werk te laten doen, kun je net als Marilyn Monroe een oude Hollywood-truc toepassen door een heel dun laagje vaseline of een andere crème op basis van petrolatum over je moisturizer aan te brengen. Dit creëert een extra barrière bovenop je huid en stopt iets dat "trans epidermaal waterverlies" heet, of simpel gezegd - het helpt je huid om vocht binnen te houden. Probeer het en ik weet zeker dat je wakker wordt met een mooiere huid!

Bescherm dagelijks met zonnebrandcrème: Het is zo belangrijk om SPF te gebruiken, ELKE DAG! Zonnebrandcrème is de beste manier om je huid te beschermen tegen eventuele toekomstige schade. Hoeveel we ook van een beetje zon houden, de UV-stralen zijn slecht voor onze huid. Vooral tijdens je behandeling.

Kies een SPF 50+, want niemand gebruikt ooit de juiste hoeveelheid om de SPF op de fles ook echt te halen! Om het gezicht en de oren volledig te beschermen zijn voor de hoeveelheid crème twee vingerlengtes nodig. Daarom is het ook geen goed idee om zonnebrandcrème in je make-up te gebruiken... kun je je voorstellen dat je twee vingerlengtes foundation op je gezicht draagt? Ik denk dat dat een beetje te veel van het goede zou zijn! Om te zorgen dat je voldoende bescherming krijgt, gebruik je een gezichts SPF na je moisturizer, maar vóór je make-up.

Als je een eenvoudige routine zoals hierboven volgt, help je de gezondheid van je huid te verbeteren en de werking ervan te ondersteunen, ongeacht de behandeling die je ondergaat.

Als je het einde van je behandeling nadert, kun je merken dat je weer wat meer van je favoriete producten kunt gebruiken, omdat je huid verdraagzamer wordt, maar het kan ook zijn dat je nieuwe favoriete producten hebt ontdekt en dat je huid het prima doet met een eenvoudige, less is more-aanpak. In dat geval - verander niets! Een gelukkige huid is een gezonde huid!

Roodheid van de huid & Rosalique
Als je veel last hebt van roodheid en blosjes op je huid, zul je merken dat door je te richten op het herstellen van de beschermlaag, de roodheid in het algemeen afneemt.

Hoe minder het wordt aangeraakt, hoe beter!

Je kunt huidverzorging zelfs in de koelkast bewaren, zodat het lekker verkoelt als je het aanbrengt.

Je kunt ook een neutraliserende crème gebruiken zoals de 3 in 1 Anti-Redness Miracle Formula SPF50 van Rosalique, die een unieke micro-ingekapselde technologie gebruikt en groene en beige pigmenten combineert om de kleur te corrigeren en te camoufleren. Het bevat ook actieve ingrediënten, zoals panthenol en α-Bisabol, die roodheid en ontstekingen tegengaan. De breed-spectrum SPF50 met 5*-classificatie is ook de perfecte sterke zonbescherming voor de huid die door kankerbehandelingen kwetsbaarder is geworden voor de zon.

Ik hoop dat sommige van deze tips je hebben geholpen bij je behandeling en als iemand tips heeft die hij of zij heeft gevonden en wil delen, dan horen we dat graag!

Lees meer

Menopauze huidtips met Justine Masters

Menopauze huidtips met Justine Masters

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

"Wow, je straalt!" - Libelle

"Wow, je straalt!" - Libelle