Trigger foods identificeren bij Rosacea

Trigger foods identificeren bij Rosacea

Het is deze week Food Allergy Awareness Week! De staat van je huid en je voedingspatroon gaan hand in hand - de voedingsstoffen die je binnen krijgt kunnen de huid namelijk enorm beïnvloeden, zowel positief als negatief. Hoewel rosacea geen direct symptoom van een allergische reactie is, kan je voedingspatroon wel een groot verschil maken voor de mate waarin je last hebt van deze aandoening. Eén manier om triggers te identificeren, is het proberen van een eliminatiedieet. Voordat we hier verder op in gaan, is het belangrijk om te vermelden dat het altijd aan te raden is met een dokter, voedingsdeskundige en/of dermatoloog in gesprek te gaan voordat je je voedingspatroon drastisch verandert. Dit om te zorgen dat je het dieet niet alleen op een effectieve maar ook verantwoorde manier aanpakt, en nog steeds voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Wat is een eliminatiedieet? Een eliminatiedieet bestaat uit twee fases. Tijdens de eliminatiefase vermijd je de voedingsmiddelen of voedselgroepen waar je denkt een overgevoeligheid voor te hebben. Deze fase duurt minstens 2-3 weken, en als je symptomen inderdaad veroorzaakt worden door een voedselallergie of overgevoeligheid, dan zouden deze langzaam maar zeker af moeten nemen. Als de symptomen na een paar weken nog steeds niet minder worden, is het een goed idee om contact op te nemen met een arts of voedingsdeskundige, om wellicht een andere aanpak te proberen.

Tijdens de herintroductiefase breng je de verschillende voedingsmiddelen langzaam, één voor één, terug in je dieet. Vervolgens kijk je hoe je lichaam en huid hierop reageren. Wacht minstens een paar (2-3) dagen na het herintroduceren van een nieuwe voedselgroep, voordat je over gaat naar de volgende. Het bijhouden van een dagboek helpt je niet alleen te onthouden wanneer je welke etenswaren geconsumeerd hebt, maar ook met het opmerken en onthouden van subtiele veranderingen die je anders zou vergeten. Denk bijvoorbeeld aan veranderingen in de spijsvertering, onzuiverheden maar ook hoe veel energie je hebt en je humeur.

Als je last hebt van rosacea, heb je misschien al gemerkt dat er bepaalde etenswaren zijn die duidelijk leiden tot meer roodheid en blozen. We hebben een lijstje gemaakt van de vaakst voorkomende trigger foods voor rosacea - een goed startpunt voor een eliminatiedieet. Hoewel food triggers verschillen van persoon tot persoon, is de kans groot dat je baat hebt bij het vermijden van minstens één van de onderstaande voedingsmiddelen:

1. Alcohol leidt voor veel mensen direct tot een rodere huid in het gezicht, maar al helemaal voor mensen die last hebben van rosacea. Dat komt omdat de haarvaatjes door alcohol nog verder open gaan staan en omdat de alcohol het bloed ook verdunt. Hoewel dit verschijnsel voor de meeste mensen snel na het drinken afneemt, kunnen de gevolgen voor mensen met rosacea langduriger en vervelender zijn.

2. Warme dranken. Dit komt vooral door de temperatuur en stoom die van je kop thee of koffie af komt. Zelfs op een koude herfst- of winterdag is het de moeite waard om je drankje even flink af te laten koelen voordat je begint te drinken. Koffie kan bovendien voor extra roodheid zorgen, omdat het net zoals alcohol de bloedvaatjes meer open zet.

3. Pittig etenCapsaïcine, een component van chilipepers, activeert de pijnreceptoren in de huid. Daardoor wordt de bloedtoevoer gestimuleerd, en de huid dus roder.

4. Suiker. Een dieet hoog in suiker en andere enkelvoudige, zwaarbewerkte koolhydraten kan leiden tot een verhoogde productie van insuline. Dit heeft gevolgen voor de hormoonbalans en vervolgens weer voor de huid.

5. Zuivel. Hoewel er geen directe link is tussen zuivel en rosacea, komt het erg vaak voor dat het vermijden van zuivelproducten leidt tot afname van de symptomen.

6. Nachtschade (groente zoals tomaten, paprika, aubergine etc.) Ook hier is geen directe link met rosacea, maar veel mensen hebben een overgevoeligheid voor deze voedselgroep, dus het is de moeite waard om het een tijdje zonder te proberen.

Naast het verergeren van je rosacea, kan een voedselintolerantie ook leiden tot problemen met je spijsvertering, neusholtes, vermoeidheid, slaperigheid en migraine. Naast het effect op je huid is het hierdoor dus ook zeker de moeite waard om te onderzoeken of je een voedselallergie hebt.

Ten slotte vinden we het belangrijk om te vermelden dat je voedingspatroon niet het enige aspect is waar je huid of rosacea op reageert - denk bijvoorbeeld ook aan hoe veel beweging je krijgt, je stress levels en zelfs zaken zoals het weer! Dat is dan ook een van de vele redenen dat het zo handig is om een dagboekje bij te houden!

We hebben het uitgebreid gehad over mogelijke trigger foods, maar later deze maand zullen we ook aandacht besteden aan de etenswaren die je juist aan je dieet moet toevoegen om je huid ook van binnenuit te voeden. Stay tuned!

Lees meer

Hoe kan je onze proefmonsters het beste gebruiken?

Hoe kan je onze proefmonsters het beste gebruiken?

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

5 zomerse make-up tips voor de onzuivere huid

5 zomerse make-up tips voor de onzuivere huid