Waarom je huid er in de winter minder goed uit ziet, en wat je daaraan kan doen

Waarom je huid er in de winter minder goed uit ziet, en wat je daaraan kan doen

Wellicht heb je wel eens gemerkt dat je huid er in de winter snel wat minder goed uit gaat zien. Vlekjes, oneffenheden, roodheid, pukkeltjes, meer textuur, droogheid – enzovoorts. Misschien voelt je huid zelfs een beetje beschadigd aan. Het is niet ongewoon, maar kan vervelend zijn en kan ervoor zorgen dat je je wat minder zelfverzekerd voelt of wat minder goed in je vel zit. In dit blog leggen we uit hoe dit kan gebeuren, en wat je eraan kan doen.

Wat gebeurt er met je huid in de winter?

1. Je huid droogt uit

Net zoals midden in de zomer, is de kans dat je huid uitdroogt groter in de winter. Dit komt omdat de lucht buiten koud en droog is terwijl binnen de centrale verwarming aan staat. De temperatuurswisseling als je van binnen naar buiten gaat zorgt ervoor dat je opperhuid (epidermis) meer moeite heeft om vocht vast te houden. Deze wordt hierdoor droger en kan zelfs gaan schilferen of barsten.

2. Je huid wordt dunner

Blootstelling aan de elementen in de lente en zomer maakt je huid geleidelijk dikker tijdens deze seizoenen, om zichzelf te beschermen. Omdat we in de winter zo veel meer binnen zitten wordt de huid weer langzaam dunner, fragieler en wat minder flexibel – en deze verliest makkelijker vocht.

3. De kou heeft invloed op de huidbarrière

Koud weer buiten verzwakt de huidbarrière, en een droge huid heeft bovendien ook nog eens hetzelfde effect. De huidbarrière beschermt de huid normaal gesproken tegen UV-straling en vervuiling. Hierdoor raakt je huid dus makkelijker beschadigd in de winter.

Wat kan je ertegen doen?

1. Hydrateren

In de winter is het nog belangrijker dan normaal om je huid goed te verzorgen. Gebruik een rijkere crème dan in de zomer, als je het gevoel hebt dat je huid wat droger wordt. Vergeet ook niet van binnenuit te hydrateren – veel mensen hebben namelijk de neiging om (onbewust) wat minder te drinken in de winter. Staat koud water je niet aan in de winter? Drink een paar keer per dag een grote kop kruidenthee of warm water met citroen.

2. Pas je reinigingsroutine aan

Of zwak deze op z’n minst wat af, in de winter. We raden je sowieso aan om geen agressieve, chemische reinigingsproducten te gebruiken, maar je moet vooral in de winter extra goed opletten dat je het natuurlijke, beschermende laagje van vetten bovenop je huid niet compleet wegwast. Deze vetten zijn nodig om je huid zacht, soepel en gehydrateerd te houden. Je kunt je huid wat minder vaak wassen, maar als dat vooruitzicht je niet aanspreekt, raden we je aan om alleen super milde, natuurlijke wasproducten te gebruiken.

3. SPF

Dit zou geen Rosalique artikel zijn als we niet zouden benoemen hoe enorm belangrijk een SPF is! Blijf je zonnebrand smeren, ook in de winter. Dit omdat je huid dunner zal zijn en je huidbarrière zwakker in de koudere maanden. Rosalique bevat een SPF50, voor dagelijkse bescherming, het hele jaar door!

4. Andere barrières

Je kunt middels een sjaal of hoge kraag een fysieke barrière creëren rondom je gezicht en hals. Een hoed kan ook helpen. Vooral als je last hebt van een gevoelige huid of rosacea, zal je huid sterk reageren op de overgang tussen koud buiten en warm binnen. Je wil deze overgang dus eigenlijk zo geleidelijk mogelijk maken.

5. Camouflage

Wil je je huid een beetje egaliseren, zonder dat je deze compleet dichtsmeert en het probleem verergert? Gebruik een kleine hoeveelheid Rosalique als een tinted moisturiser, om je huid wat gladder, egaler en stralender te laten ogen. Kom maar op met die winter glow!

De koude, donkere wintermaanden betekenen niet per sé dat je huid hoeft te lijden. Pas deze makkelijke tips toe en laat je huid het hele jaar door stralen. Gebruik Rosalique voor een direct wow-effect!

Lees meer

Feestelijke make-up looks met Rosalique

Feestelijke make-up looks met Rosalique

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Skincare Tips voor na je Workout

Skincare Tips voor na je Workout