Wintertips voor de (rosacea-)gevoelige huid

Wintertips voor de (rosacea-)gevoelige huid

Als je last hebt van rosacea of een rode huid, kunnen de wintermaanden een echte uitdaging zijn. Een gezonde blos kan snel omslaan in een vuurrood, jeukend gelaat, soms zelfs met uitslag of pukkeltjes. Zonder behandeling kan deze aandoening erg pijnlijk zijn, om maar niet te spreken over de impact op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Maar, met een klein beetje self-care en een paar aanpassingen, kan je de controle in handen houden en voorkomen dat je rosacea opspeelt. Hier zijn onze top tips om de winter door te komen.

1. Moisturise, moisturise, moisturise

Je hebt het inmiddels vast al duizend keer gehoord, maar deze tip is te belangrijk om achterwege te laten. De koude lucht buiten en warme lucht van de centrale verwarming binnen kunnen er in de winter voor zorgen dat je huid veel sneller uitdroogt, wat vervolgens tot meer huidirritatie kan leiden als je last hebt van rosacea. Gebruik een milde moisturiser op natuurlijke basis die speciaal ontworpen is voor de gevoelige huid en gebruik ook reinigingsproducten die de huid niet uitdrogen. Breng je moisturiser gedurende de dag eventueel opnieuw aan.

2. Hou je hoofd koel (maar niet te koud!)

Het is belangrijk om gedurende de dag een relatief consistente lichaamstemperatuur te behouden – zorg er dus voor dat je het niet te warm of te koud krijgt. Als je ’s ochtends in je koude auto stapt, is je instinct misschien om de verwarming meteen vol open op je gezicht te zetten, maar zo’n radicale temperatuurwisseling kan een trigger zijn. Hetzelfde geldt voor een hete kop thee of warme chocomel na een frisse wandeling. Laat je auto langzaam opwarmen en laat je drankje even afkoelen voor je eraan begint. Je kleding in laagjes dragen is ook een makkelijke manier om je snel aan te kunnen passen aan een temperatuurwisseling.

3. Van binnen naar buiten en omgedraaid

We hebben helaas niet altijd controle over onze omgevingstemperatuur, en daarom is het belangrijk om je huid tijdens de overgang van binnen naar buiten en omgedraaid even te beschermen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een sjaal of omslagdoek gebruiken. Ga na een periode in de kou ook niet meteen voor de open haard zitten, maar wacht even tot je lichaam wat meer aan de omgevingstemperatuur gewend is.

4. Bescherm jezelf tegen de zon

UV-straling is de voornaamste trigger voor de rosacea-gevoelige huid. Het lijkt misschien onnodig om je zorgen te maken om het zwakke winterzonnetje, maar als je al een paar weken geen zon gezien hebt, kan zelfs een kleine hoeveelheid UV-straling op je huid een reactie veroorzaken. Gebruik een dagcrème met SPF, het liefst SPF30 of hoger, die zowel UVA- als UVB-straling filtert. Je kunt het zonlicht ook fysiek uit je gezicht houden – draag bijvoorbeeld een mooie wollen hoed (met een rand!) en denk ook aan je zonneklep in de auto.

5. Camoufleer - als je dat wil!

Wij vinden dat niemand zich zou moeten schamen voor zijn of haar rode wangen, rosacea of rode plekken, maar we weten dat dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan is. We horen vaak van onze klanten dat ze zich onzeker voelen door hun huid, en dat ze het gênant vinden. En als je je schaamt, dan kan dat zich uiten in… nog meer blozen! Als het idee dat je huid wat minder opvalt je een prettig gevoel geeft, go for it! Maar gebruik wel een product dat je huid in ieder geval niet verder irriteert.

Rosalique is speciaal ontwikkeld met de vaak gevoelige huid van mensen met rosacea in gedachten. Het geeft niet alleen direct dekking, maar het vermindert op termijn de ontstekingsreactie in de huid die de roodheid veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat dit gemiddeld 6-8 weken duurt. Ten slotte beschermt Rosalique je tegen UV-straling dankzij de met 5* beoordeelde SPF50.

Hopelijk helpen deze tips je door de winter heen. Met nét dat beetje extra aandacht voor jezelf en self-care, zit je het hele jaar door lekker in je vel!

Lees meer

Herfsttips voor Rosacea

Herfsttips voor Rosacea

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Rosacea Awareness Month

Rosacea Awareness Month