Acne Awareness Month, Wat is Acne?

Acne Awareness Month, Wat is Acne?

Acne wordt vaak geassocieerd met pubers. Jeugdpuisjes. Wanneer je in de brugklas zit misschien, maar er zijn verschillende vormen van acne. Wanneer je op je 35ste nog pukkels en puistjes hebt, is dat natuurlijk heel vervelend, maar daar hoef je je daarvoor echt niet te schamen. Je bent niet de enige. Er zijn verschillende vormen van acne. En we geven je tips wat je ertegen kunt doen.

 

Welke vormen van Acne zijn er?

Acne Vulgaris

De meest bekende vorm is acne vulgaris. Het soort acne dat vaak bij jongeren voorkomt tijdens de pubertijd, jeugdpuistjes. De oorzaak van deze jeugdpuistjes is vaak een verhoogde productie van de talgklieren. Die verhoging ontstaat door de hormonale verandering die plaatsvindt tijdens deze pubertijd. Doordat de talgproductie stijgt kunnen afvalkanaaltjes en talgklierfollikels verstopt raken waardoor er mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) kunnen ontstaan. Meestal gaat deze vorm van acne voor je 25ste vanzelf weer over, maar om jouw huid een handje te helpen kun je wel het een en ander doen.

De hormoonspiegels en daarmee de talgproductie is uit balans. Om de huid terug in balans te brengen is de juiste huidverzorging nodig, die reinigt, hydrateert, ontstekingen remt en verzorgt. En stop niet met het reinigen en verzorgen van de huid wanneer de acne verdwenen is, dan kunnen klachten namelijk terug komen.  

Acne comedonica

Acne comedonica bestaat voornamelijk uit comedonen, in de volksmond ook wel mee-eters genoemd. Er zijn veel talgklieren die verstopt zijn, waardoor de huid er bobbelig en onregelmatig uitziet. Ontstekingen zijn bij deze vorm van acne vaak niet aan de orde, maar dit is zeker niet uitgesloten. 

Acne conglobata

Deze vorm van acne wordt vaak terug gezien op de rug. Bij deze vorm van acne zijn de talgklieren heftig ontstoken en daarom zien je vaak grote rode bulten bij deze vorm van acne. Onderhuidse ontstekingen, die gevuld zijn met pus en ook vaak erg pijnlijk kunnen zijn. Deze vorm van acne kan erg hardnekkig zijn en lang aanhouden. Acne conglobata wordt het meest gezien bij mannen en waarom de een er wel last van krijgt en de ander niet is vooralsnog onduidelijk. Doordat de ontstekingen groot en vaak dieper gelegen zijn kunnen er in een later stadium littekens ontstaan.

Acne tarda

Acne Tarda is zo een vorm van acne die juist niet bij jonge mensen voorkomt maar bij vrouwen vanaf 25 jaar en meestal op de onderste helft van het gezicht. Er is een verhoogde talkproducten en deze vorm van acne heeft vaak alleen ontstekingen en weinig mee-eters. Het lijkt er uit onderzoek op te wijzen dat roken de symptomen verergerd en in stand houdt. Rond de menstruatie kunnen de klachten verergeren. Soms kan een Mirena spiraal de boosdoener zijn. Het lijkt erop dat acne tarda dus een sterke hormonale component heeft, maar dit is echter nog niet bewezen. Ook bij deze vorm van acne is het belangrijk producten te gebruiken met een ontstekingsremmende werking. 

Hidradenitis supperativa

Deze vorm van acne is een zeer ernstige en chronische vorm van acne die voornamelijk voorkomt in de lichaamsplooien, zoals de liezen en oksels. Deze vorm van acne wordt ook wel acne inverse genoemd of acne ectopica. Deze vorm van acne komt bijna niet voor en ontstaat pas na de puberteit.

Aanvankelijk werd gedacht dat het ging om een ontsteking van de zweetklieren, maar recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm wel degelijk een aandoening is van de talgklieren. Het lijkt erop te wijzen dat deze vorm van acne te maken heeft met de geslachtshormonen hoewel duidelijke hormonale afwijkingen niet te zien zijn. Overgewicht speelt bij deze vorm van acne ook een rol. Ten eerste omdat zweten en wrijving de klachten kunnen verergeren, maar waarschijnlijk ook omdat overgewicht zorgt voor een hormonale disbalans. De huideigen bacteriën lijken ook een rol te hebben in de instandhouding van deze acne vorm en erfelijkheid kan een rol spelen. 

Overige uitlokkende factoren zijn roken, zweten, warmte, stress, vermoeidheid, strakke kleding en wrijving. 

Ga bij extreme vormen van acne eerst langs een specialist. Het kan namelijk zijn dat een behandeling met antibiotica of zelfs operatieve behandeling noodzakelijk is. 

Wat kun je doen tegen Acne? De 7 belangrijkste Tips:

  • Ga niet zelf pukkels en puistjes uitknijpen

Naast het feit dat je het risico loopt dat je met niet goed gereinigde handen aan een puist gaat zitten en hierdoor bacteriën nog meer de kans krijgen zich te gaan nestelen, heeft het niet professioneel uitknijpen van een pukkel tot gevolg dat je niet alleen een deel talg/pus UIT de huid knijpt, maar je ook vaak een deel talg/pus IN de huid knijpt. Dit gaat etteren en een (nog grotere) ontsteking is het gevolg. Laat dit dan ook altijd over aan een professional, zoals een erkende huidtherapeut.

Door zelf aan de pukkeltjes en puistjes te pulken en te knijpen kan een vorm van acne ontstaan die wordt aangeduid met Acné excoriee des jeunes filles of ook wel krab-acne genoemd.  Hierdoor ontstaan wondjes, ontstekingen, littekens en huidverkleuringen.

  • Reinig dagelijks de huid

Gezien de meeste vormen van acne gepaard kunnen gaan met ontstekingen is het belangrijk om producten te gebruiken die een ontstekingsremmende werking hebben en tegelijkertijd zacht zijn voor de huid. Die de huid hydrateren, maar niet vet zijn. Je zou kunnen denken dat een gezichtscrème niet gewenst is, omdat de huid al vet is, maar een hydraterende crème is belangrijk. Wanneer de huid niet gehydrateerd blijft is de kans dat er nog meer talg geproduceerd is heel hoog. Daarnaast wil je producten gebruiken die zacht zijn voor de huid omdat veel producten de huid juist ontdoen van hun beschermlaag. 

  • Eet gevarieerd 

Hoewel het een fabeltje lijkt dat bepaalde voedingsmiddelen acne kunnen veroorzaken is het belangrijk gevarieerd te eten voor een algehele gezondheid. (Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat melkproducten en suikers wel symptomen kunnen verergeren.) Wanneer je onvoldoende gevarieerd eet kan er ook een hormonale disbalans ontstaan, die er op haar beurt weer voor zorgt dat acne kan verergeren. Denk je dat bepaalde voedingsmiddelen jouw acne verergeren kan het natuurlijk geen kwaad om deze voedingsmiddelen te beperken mits je de benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt door andere voedingsmiddelen.

  • Vermijd langdurig contact met de zon en UV licht

In eerste instantie kan de zon ervoor zorgen dat de symptomen wat verminderen, doordat de UV stralen de huid uitdrogen. Te lang in de zon (met name UV straling zorgt hiervoor) zorgt echter weer voor een verdikking van de huid waardoor er makkelijker mee-eters ontstaan. Daarnaast zorgt uitdroging van de huid voor nog meer disbalans dat klachten kan verergeren. Daarnaast kunnen de schadelijke UVA & UVB stralen roodheid in de huid nog eens verergeren. 

  • Pas op met make-up

Soms willen we de acne verdoezelen met make-up, maar als je niet de juiste make-up gebruikt kan je hiermee de acne alleen maar verergeren. Iets dat je natuurlijk juist niet wilt! Gebruik cosmetica op waterbasis die de huid niet afsluiten. Zo voorkom je dat de klachten nog erger worden.

  • Heb geduld 

Het verloop van de acne is voor ieder persoon anders en er is nooit met zekerheid te zeggen wanneer jouw klachten verminderen welke behandeling je ook ondergaat. Niet voor iedereen is ook iedere behandeling effectief. De huidcyclus duurt gemiddeld 28 dagen, dus met de juiste huidverzorgingsproducten duurt het minimaal een maand voordat er verbetering optreed. Soms is dit zelfs nog langer. Dit geldt ook voor behandelingen met antibiotica of andere medicijnen. Heb dus geduld!

  • Ga langs  een arts als niets helpt, je het niet vertrouwd of als je ernstige klachten hebt zoals bijvoorbeeld koorts of veel pijn. 

 Het kan nooit kwaad om langs een specialist te gaan om jouw huid te laten onderzoeken. Soms kan het zijn dat er misschien iets anders schuilt achter de huidproblemen, dat er een huidbiopt moet worden genomen om te onderzoeken wat de oorzaak is van jouw klachten, dat je een allergietest nodig hebt, antibiotica of dat er zelfs een operatieve behandeling nodig is.

Laat je dus altijd adviseren door een specialist, wanneer je hevige klachten hebt.

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid met Acne is het niet altijd makkelijk om make-up te vinden die je bescherming geeft, verzorgend werkt én een goede dekking geeft. Rosalique is een licht gewicht product dat tegelijkertijd je de juiste dekking geeft en helpt irritatie en roodheid die vaak bij Acne aanwezig is te verzachten. 

Hoe kan Rosalique helpen?

Rosalique geeft een directe dekking door de unieke groen micro-ingekapselde pigmenten en geeft roodheid verminderende actieve ingrediënten af zoals  α-Bisabolol, Zeoliet, Provitamine B5, Ureum and Shea Boter. Jouw huid blijft lang beschermd tegen schadelijke UVA en UVB straling door de met 5 sterren beoordeelde SPF50!

 Rosalique werkt door:

  • Roodheid direct te bedekken
  • Symptomen zacht te verminderen
  • Te beschermen tegen schadelijke UVA & UVB straling

Hoe gebruik je Rosalique? 

Breng in de ochtend aan op de huid als onderdeel van jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine. Begin met een kleine hoeveelheid en masseer in de huid totdat het gelijkmatig is verdeeld en zich heeft aangepast aan jouw natuurlijke huidskleur. Wil je meer dekking, dan kun je dit proces herhalen. Neem Rosalique mee om daar waar nodig bij te werken gedurende de dag. Rosalique werkt perfect als een verzorgende en beschermde dagcrème, maar is ook heel fijn als concealer of als primer voor onder jouw foundation. Daarnaast helpt Rosalique roodheid in het gezicht op een zachte manier te verminderen en beschermt het de huid tegen schadelijke UVA en UVB straling.

Gebruik dagelijks voor minimaal 8 weken voor maximaal resultaat.

 

Meer weten over Rosalique? Klik hier

Lees meer

WE HEBBEN GEWONNEN - 'BEST MOISTURISER' 2020

WE HEBBEN GEWONNEN - 'BEST MOISTURISER' 2020

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Top Tips voor jouw Rosacea-gevoelige huid tijdens de zomer

Top Tips voor jouw Rosacea-gevoelige huid tijdens de zomer