Rosacea Awareness Month: Alles Wat Je Moet Weten Over Rosacea
April is Rosacea Awareness Month! Een tijd waarin we ons wijden aan het beter begrijpen van alle elementen van rosacea, inclusief wat het is en hoe het te behandelen. Daarom hebben we deze uitgebreide blog samengesteld, waarin we met je doornemen wat rosacea is, de verschillende soorten rosacea, mogelijke oorzaken, mogelijke behandelingen en een aantal huidverzorgingstips. We hopen dat het nuttig voor je is, of je nou denkt dat je misschien rosacea hebt, net de diagnose hebt gekregen en niet zeker weet waar je moet beginnen, of als je gewoon meer wilt weten over deze veel voorkomende huidaandoening.
Wat is Rosacea?
Rosacea is een huidaandoening die roodheid en textuur van de huid in je gezicht veroorzaakt. Mogelijke symptomen zijn een vlekkerige, rode huid, bultjes, pustules, een branderig gevoel, pijn en ongemak en in het ergste geval kan het zwelling en veranderingen in het gezichtsweefsel veroorzaken. Het komt vrij vaak voor - men denkt dat 1 op de 10 volwassenen een vorm van rosacea heeft - en gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan om deze moeilijke aandoening te ontrafelen.
Wist je dat er vier verschillende soorten Rosacea zijn?
1. Erythematotelangiectatische Rosacea
Erythematotelangiectatische Rosacea is de mildste en meest voorkomende vorm van Rosacea, met symptomen die voornamelijk bestaan uit het rood worden van de huid. Het is vaak mild, maar zonder behandeling kan het verergeren en zelfs permanent worden.
2. Papulopustuleuze Rosacea
Bij deze vorm van Rosacea zwelt het gezicht op, is het rood en vormt het witte, met pus gevulde bultjes op de kin, wangen, voorhoofd, hoofdhuid, hals en borst.
3. Fymatische Rosacea
Deze bijzonder nare versie van Rosacea maakt de huid littekenachtig en dikker, waardoor ze verkleurt en er gezwollen en hobbelig uitziet. Deze variant is gelukkig zeldzaam, treft meestal de neus en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
4. Oculaire Rosacea
Zoals je misschien al hebt geraden, heeft deze vorm invloed op de ogen, waardoor ze er bloeddoorlopen uitzien of gaan tranen zonder duidelijke reden. Ze kunnen ook branden en geïrriteerd raken.
Mogelijke oorzaken
Helaas weet niemand echt zeker wat de precieze oorzaak van rosacea is. We weten dat dit niet echt een nuttig antwoord is, maar er zijn theorieën over de mogelijke oorzaken die zeker de moeite waard zijn om in overweging te nemen.
Theorie 1: Demodex mijten in de huid
Het klinkt vies, maar mijten die in je huid leven zijn eigenlijk heel normaal. Demodex mijten leven op je huid, voeden zich met dode huidcellen en dragen bij tot de algemene gezondheid en conditie van je huid. In een onderzoek, uitgevoerd door de Nationale Universiteit van Ierland, werd echter geconcludeerd dat mensen die leden aan Rosacea veel meer van deze kleine mijten in de huid hadden dan mensen die niet aan de aandoening leden, wat wijst op een verband tussen hun aanwezigheid en rosacea.
Theorie 2: Bacteriën
Een andere verwante theorie is dat het eigenlijk bacteriën zijn die aanwezig zijn in deze specifieke huid-mijten die daadwerkelijk rosacea veroorzaken bij mensen. Nogmaals, een verhoogd aantal van deze mijten betekent een verhoogd niveau van "Bacillus oleronius" - een bacterie die in de Dermodex wordt aangetroffen. Studies hebben ook aangetoond dat mensen die aan rosacea lijden ook vaak een bacterie hebben die H pylori heet, en die infecties in de darmen kan veroorzaken. Deze bacterie lokt mogelijk een immuunreactie uit, die rosacea tot gevolg kan hebben.
Theorie 3: Erfelijk
Rosacea lijkt in families voor te komen - het is mogelijk dat er een genetische aanleg voor is.
Theorie 4: Link met je voedingspatroon
Onderzoek suggereert dat bepaalde voedingsmiddelen een opflakkering van rosacea kunnen veroorzaken, waardoor mensen gaan geloven dat de voedingsmiddelen zelf de oorzaak zijn van de aandoening. We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar we weten wel dat er talloze studies zijn en talloze verhalen van mensen die bepaalde voedingsmiddelen uit hun dieet hebben gehaald en kort daarna een aanzienlijke vermindering van de Rosacea symptomen hebben gezien.
Wat te doen als je denkt dat je Rosacea hebt
Ten eerste, voordat je actie onderneemt, vraag een arts om een diagnose te stellen. Dat wil niet zeggen dat de aandoening zo ernstig is dat je meteen naar de dokter moet, maar het loont zeker de moeite om er zeker van te zijn dat je rosacea hebt voordat je het gaat proberen te behandelen! Laat je doorverwijzen naar een dermatoloog die je op een meer op maat gemaakte, persoonlijke manier kan helpen met je huid. Daarnaast kun je online communities bezoeken voor advies en ondersteuning en 'skin positivitity'-influencers volgen op sociale media. Er zijn er heel wat en zij kunnen je een enorme zelfvertrouwen-boost geven als je je beschaamd of zelfbewust voelt.
Hoe behandel je rosacea?
Ten eerste is het jammer genoeg zo dat rosacea (nog) niet te genezen is. We kunnen er niet zeker van zijn, maar misschien, als we genoeg aandacht en zorg besteden aan het bestuderen van de aandoening, kunnen we in de toekomst werken aan een echte genezing.
Een van de behandelingsmogelijkheden is antibioticazalf op recept. Er zijn ook crèmes die ivermectine bevatten, een antiparasitair geneesmiddel. Ze zijn niet allemaal even doeltreffend en werken helaas niet bij iedereen.
Laserbehandelingen zijn een andere optie - deze kunnen zeer effectief zijn, maar na enige tijd kan de roodheid weer terugkomen. Als je deze weg inslaat, moet je de behandeling dus mogelijk regelmatig herhalen, wat duur kan zijn.
Dieet en levensstijl zijn iets wat je van dag tot dag in de hand hebt. Het is belangrijk om te onthouden dat rosacea geen symptoom is van een voedselallergie, maar sommige mensen hebben verbazingwekkende succesverhalen over het behandelen van rosacea door bepaalde voedingsmiddelen te schrappen. Als je meer wilt weten, lees dan onze blog over trigger foods en eliminatiediëten hier. Een gezond en evenwichtig dieet, voldoende water drinken en stressmanagement kunnen ook een grote invloed hebben op je huid.
Rosacea huidverzorgingstips
Tot slot kun je je huid ondersteunen met een grondige, regelmatige huidverzorgingsroutine. Deze kleine tips en trucs kunnen helpen de effecten van rosacea te verzachten, en vaak flare-ups voorkomen voordat ze zelfs beginnen.
1. Een huid met rosacea is vaak een gevoelige huid, dus wat je ook doet, houd het zacht en mild - dat geldt voor crèmes en lotions die je aanbrengt, reinigingsproducten en lichamelijk contact, tot aan de hulpmiddelen die je op je gezicht gebruikt.
2. Gebruik producten met ingrediënten die roodheid tegengaan, zoals a-Bisabolol, zoethoutwortel, panthenol en groene thee-extract.
3. Breng elke dag SPF30 of hoger aan - dit is meer een preventieve tip, want zonlicht opent de fijne adertjes in de huid, waardoor je huid meer gaat blozen, zelfs als je er maar een paar minuten aan blootgesteld bent. Als je het nog langer aanhoudt, kan dit zeker leiden tot een opflakkering, dus draag elke dag bescherming!
4. Wees voorzichtig met make-up - sommige make-up kan je huid juist doen opflakkeren, dus zorg ervoor dat je iets gebruikt dat geschikt is voor de gevoelige huid en dat opflakkeringen helpt te behandelen terwijl het bedekt - zoals Rosalique!
Het allerbelangrijkste is dat je positief blijft. Dat kan soms moeilijk zijn, maar Rosacea komt echt vaak voor, en veel mensen proberen het bewustzijn te vergroten in de hoop op meer begrip en minder oordelen over de aandoening. Zoek online steungroepen. Volg 'skin positivity' accounts op sociale media en vergeet niet dat er letterlijk miljoenen andere mensen over de hele wereld zijn die te maken hebben met hetzelfde als jij. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en totdat er een remedie is, kunnen we elkaar helpen versterken en aanmoedigen om gelukkig en zelfverzekerd te zijn met de huid die we hebben.