Top 10 ontstekingsremmende ingrediënten voor jouw lichaam en huid

Top 10 ontstekingsremmende ingrediënten voor jouw lichaam en huid

Naarmate we de herfst en uiteindelijk de wintermaanden ingaan, verandert de atmosfeer rondom onze huid. De lucht wordt koud en droog. We zien de zon een stuk minder, waardoor we een groot deel van onze vitamine D-behoefte mislopen. De verwarming gaat binnenshuis aan, wat de temperatuursverandering van buiten naar binnen nog extremer maakt. Het kan een moeilijke tijd zijn voor mensen met rosacea, eczeem, acne en allerlei andere aandoeningen, want al die eerder genoemde dingen (en meer) kunnen leiden tot flare-ups en ontstekingen in onze huid als er niet voorzichtig met ons lichaam wordt omgegaan. Met dat in gedachten, wilden we eens een kijkje nemen naar wat volgens ons de top tien beste ontstekingsremmende ingrediënten zijn voor je huid, en voor je lichaam in zijn geheel!

We beginnen met KURKUMA : Kurkuma is een bekende ontstekingsremmer, een lid van de gemberfamilie, en bevat een stof genaamd "curcumine," die de werking van ontstekingsmoleculen in het lichaam blokkeert en wordt gebruikt om hartaandoeningen en kanker te behandelen. Het doet ook wonderen voor de ontstoken huid, maar breng het niet uitwendig aan, vanwege de extreem gele kleur! Kurkuma is heerlijk in thee, soepen en curry's (wel rustig aan doen met chilipoeder als je last hebt van rosacea), maar kan ook in geconcentreerde capsule-vorm worden ingenomen.

Ten tweede: OLIJFOLIE. Als onderdeel van je huidverzorgingsroutine of als onderdeel van een gebalanceerd dieet, is olijfolie essentieel om ontstekingen in je huid onder controle te houden. Het bevat verschillende antioxidanten, waaronder "oleocanthal", wat op een vergelijkbare manier werkt als Ibuprofen. Olijfolie kan vrij zwaar zijn als je het rechtstreeks op de huid aanbrengt, maar veel natuurlijke huidverzorgingsproducten bevatten het als een belangrijk ingrediënt - bijvoorbeeld DermaSpray van ons zusterbedrijf Salcura. Op die manier krijg je wel de voordelen van olijfolie, maar niet het vettige gevoel.

GROENE THEE EXTRACT is een ander ingrediënt dat de kloof overbrugt tussen ontstekingsremmend voedsel en ingrediënten voor huidverzorgingsproducten. Het kan direct worden geconsumeerd als een verwarmend kopje thee of opgenomen worden in je huidverzorgingsroutine. Het belangrijkste bestanddeel, epigallocatechine-3-gallate (of EGCG, kortweg), heeft bewezen ontstekingsremmende eigenschappen. Vind je dat warme dranken je overmatig doen blozen? Zet een kop sterke groene thee, voeg eventueel suiker of zoetstof toe, laat het afkoelen en zet het in de koelkast met wat munttakjes of schijfjes citroen. Zelfgemaakte, volledig natuurlijke, ontstekingsremmende ijsthee!

Een andere enorm nuttige ontstekingsremmer is ALPHA-BISABOLOL. Alpha-bisabolol is zeer effectief in het verminderen van de productie van cytokinen (ontstekingsbevorderende moleculen) in ons lichaam, waardoor ontstekingen in ons lichaam en onze huid worden verminderd. Rosalique heeft het in overvloed!

KRUISBLOEMIGE GROENTEN zijn niet alleen extreem gezond, ze zijn ook ideaal om ontstekingsreacties in je lichaam tegen te gaan. Voorbeelden zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, kool en rucola. Deze groenten zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je huid én gewrichten!

Onze Rosalique formule bevat ook een vitamine genaamd PANTHENOL, de actieve versie van provitamine B5 - een beschermer voor de huid met sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Het verlicht systemische jeuk en helpt ook de droge, rode en ontstoken huid te kalmeren.

NIACINAMIDE is een andere stof die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan oraal worden ingenomen als supplement of plaatselijk op de huid worden aangebracht om ontstekingen te verminderen. Het wordt regelmatig gebruikt bij de behandeling van rosacea en acne en is zeker de moeite waard om aan je arsenaal van huidbehandelingen toe te voegen. Niacinamide kan echter vrij sterk zijn, dus zorg ervoor dat je het voorzichtig introduceert om je huid te laten wennen en gebruik het niet vaker dan een paar keer per week.

We weten allemaal dat alcohol rosacea kan uitlokken en de ontstoken huid kan verergeren. Als antwoord daarop, raden we een biertje aan. Yep. HOP is een bekende ontstekingsremmende plant en is volledig natuurlijk. Hoewel we aanraden om alcohol te vermijden tijdens een flare-up, kan de hop in bier de negatieve effecten van alcohol tegengaan als je na het werk een drankje neemt. Ben je geen fan, of vermijd je alcohol liever helemaal? Hop is ook verkrijgbaar in supplement-vorm.

LAVENDEL. Wanneer lavendelolie op ontstoken plekken wordt aangebracht, kalmeert en verzacht het de huid, terwijl het in de olie aanwezige bèta-caryofylleen ontstekingsremmend werkt. Dezelfde effecten kunnen worden waargenomen bij het oraal nuttigen van lavendel, als onderdeel van de mediterrane en Midden-Oosterse keuken, bijvoorbeeld. Tenslotte kan lavendel bij gebruik in aromatherapie stress verlichten, en je huid zal je er dankbaar voor zijn! Net als olijfolie is lavendel een belangrijk ingrediënt van Salcura's DermaSpray en DermaSerum, dat bijdraagt aan de huidversterkende eigenschappen en de verbazingwekkende, natuurlijke, kruidige geuren!

Tot slot is UREA een stof die we aan je huidverzorgingsroutine zouden willen toevoegen. De huid raakt ontstoken wanneer het lichaam nieuwe huidcellen aanmaakt om de kapotte en dode huid aan de oppervlakte te verwijderen. Het lichaam kan echter een beetje overprikkeld raken en te veel produceren, waardoor constante ontstekingen onstaan. Urea brengt de productie van dergelijke cellen in evenwicht en vermindert zo de roodheid en irritatie. Ook van urea weet Rosalique je te voorzien!

Het is altijd goed om een probleem holistisch te bekijken. Het is fijn om een product te hebben dat het probleem verhult, maar bij Rosalique willen we meer doen - we willen het probleem tegelijkertijd aanpakken, bij de oorzaak. Ontbreekt een van deze stoffen, voedingsmiddelen en vitaminen in je dieet terwijl je last hebt van een rode, ontstoken huid? Probeer ze in je dagelijkse routine op te nemen en zie het verschil voor jezelf!

Lees meer

Make-up tips voor de eczeemgevoelige huid

Make-up tips voor de eczeemgevoelige huid

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Actieve ingrediënten in onze skincare lijn

Ontstress je geest en huid!

Ontstress je geest en huid!